Ouderdomsaandoeningen

Antwoord op al uw vragen

TYPE 1 -DIABETES

Erfelijke factoren

Een vader met type 1-diabetes loopt in verhouding tot een moeder met type 1 -diabetes twee- tot driemaal meer risico om de aandoening door te geven aan zijn kind: ongeveer 6% ten opzichte van 2,5%. Waarom dat verschil? Volgens de wetenschappers zou de aandoening niet te wijten zijn aan een erfelijkheidsproces als dusdanig maar aan de overdracht van beschermende antilichamen door de placenta en later door de moedermelk als de moeder type 1 -diabetes heeft.

Geslachts-, leeftijds- en omgevingsfactoren

Het aantal gevallen van type 1-diabetes ligt iets hoger bij jongens dan bij meisjes. Bovendien blijkt uit onderzoek dat er pieken zijn in het aantal gevallen bij kinderen in de voor-schoolse periode en tijdens de puberteit. Nu heeft een recente studie aangetoond dat een nieuwe uitbarsting van diabetes in het koude seizoen te wijten is aan omgevingsfactoren (virale infecties, bijvoorbeeld) die de opkomst van type 1-diabetes versnellen. Verder merkt men in Europa een sterk afnemend percentage van het noorden naar het zuiden in het aantal gevallen type 1-diabetes. De Scandinavische landen en in het bijzonder Finland worden harder getroffen, ongeveer vier keer meer dan bij ons.

TYPE 2-DIABETES

In de eerste plaats zijn er twee soorten risicofactoren voor type 2-diabetes: erfelijke en omgevingsfactoren. Een moderne leefomgeving met een westerse levensstijl stimuleert zwaarlijvigheid. Verder is ook veroudering een belangrijke risicofactor van type 2-diabetes. Bovendien zien we door het toenemend overgewicht en de afname van de lichaamsbeweging een verschuiving van type 2-diabetes naar jongere leeftijd.